(forts.) 2023

En samling noveller som bygger på mer eller mindre klassiska historier. I ”Resenärerna” får H. G. Wells besök av Jules Verne, som vill göra en tidsresa. I ”Mark Twains hemliga dagbok” envisas djävulen med att förfölja Twain, som under sin livstid kämpade med att skriva ned en historia på just det temat. ”Toni” berättar om en kvinna som finner sitt Shangri-La men inte är riktigt nöjd … och så vidare. Andra noveller behandlar King Kong, världens långsamma undergång, Moby Dick och tankeläsning i en förtorkad framtid, och alla ger nya svar på den eviga frågan: vad hände sen?

Ljus, Mörker, Gryning, 2022

Ljus, Mörker, Gryning: trilogi utgiven 2022: den första boken om klimatkatastrofen och dess effekter, den andra om en förtvivlande värld ett par hundra år efteråt, och den tredje om ett möjligt nytt hopp, alltsammans berättat genom tre människoöden.

Chimärerna (nyutgåva, 2021)

Tre sammankopplade berättelser från tre mer eller mindre parallella världar. Bloggen Bokhyllan: ”Både toppar och dalar med Chimärerna, men när det är på topp, då är det verkligen rent fantastiskt! Så givetvis rekommenderar jag även denna bok av KG Johansson och ser fortfarande fram emot att få läsa mer av samma författare. Det ger så mycket, finns något där jag söker, och finner. Realitet och ingen låtsad chimär. Förmår inte uttrycka det på annat sätt.”

Köttmonstret i Celitz och Tolv nakna puddingar (2022)

Köttmonstret i Celitz och Tolv nakna puddingar (2022) är en dos-a-dos-utgåva (”rygg mot rygg”, en bok med två framsidor) av de tidigare av Eskapix utgivna romanerna: Köttmonstret handlar en om en fabrik i Sudetenland under 30-talet som gradvis förstör biologin, Puddingarna om en försupen privatdeckare i ett surrealistiskt Los Angeles som söker en kvinna med en tatuering på ett hemligt ställe … om Köttmonstret skrev Henrik Johansson i Arbetet: ”Stilen är intressant för att den så tydligt visar var författarens fokus ligger. I vanliga fall är det normal, funktionell prosa. Men i det groteska bildspråket är stilen som mest och bäst genomarbetad: ”vissa av de illaluktande små varelserna hade två huvuden, andra hade armar eller könsorgan där huvudet borde sitta; det fanns blandningar mellan människa och varg, det fanns råttor med människoarmar, sfinxliknande människohuvuden med vargkroppar, och naturligtvis tycktes de ohyggliga växtvarelserna vara inbegripna i oändliga sexuella akter med varandra, förvridna i groteska ställningar …” Det för, faktiskt, tankarna till Homeros.”

Sektens år (nyutgåva 2021, tidigare bara som ebok)

En sångerska sjunger fyra ord fel i melodifestivalens svenska final. De oväntade orden kan tolkas som ett bibelcitat – och med början bland artister och skådespelare dyker en ny väckelserörelse upp, växer sig snabbt stark och blir en dominerande politisk kraft i landet. Sektens år är berättelsen om hur två systrar, inte särskilt förtjusta i varandra, dras in i skeendet. Den äldre systern är gift och har tryggt jobb och två barn, den yngre är singel, jobbar löst som servitris och lever riskabelt. Men det omvälvande året kommer att förändra mycket i deras tillvaro.

Megaomega, 2020

Beatrice är tillbaka! Den egensinniga AI:n som besökte jorden under 2000-talet har återvänt för att ta med sig Ana och Chris, de människor som hon hade mest kontakt med under sitt förra besök. Hon behöver dem som representanter för mänskligheten, i en situation där biologiska och konstgjorda intelligenser måste samarbeta för att besegra det största hotet mot liv i Vintergatans historia – kanske hela universums. De färdas in mot galaxens centrum för att möta representanter för många olika livsformer. Men faran växer och jinnernas gåtor är fortfarande olösta. Historien berättas av Beatrice själv, som också har tillfogat fylliga fotnoter och ett antal bilagor, bland annat en excentrisk historik över science fiction, en essä om lidandets historia och en översättning av William Blakes The Marriage of Heaven and Hell.

Megaomega är sista delen i trilogin Jinn och avslutar serien Samvetsmakaren.


Alpha, 2020

Kriget mot jinnerna är över. Coral Ramsay har vuxit upp och doktorerat hemma på Hawai’i. Men en dag kommer en ung man på besök: Dreas Argeloos, ynglingen som hjälpte Coral att överlista jinnerna. Fyra jinner, eller fyra aspekter av den groteska dödsmaskinen jinn, är hårt bevakade fångar på planeten Ceti Alpha. Dreas ber Coral att lämna allt och följa med till Alpha.

Jinnerna är maskiner och har fortfarande ett enda mål: att förinta allt biologiskt liv. Någonting kommer att hända och Coral måste än en gång mäta sig mot de obegripliga maskinintelligenserna.

Alpha är andra delen i trilogin Jinn. 


Jinn, 2020

Flera hundra år efter klimatkatastrofen har människan uppfunnit sätt att färdas mellan stjärnorna. Beboeliga planeter har hittats, andra har omskapats, och vid vissa stjärnor svävar enorma konstgjorda världar. Teknik utvecklas snabbare än någonsin och mänskligheten frodas. Tills en dag …

Varelserna tycks komma från ingenstans och försvinna på samma sätt. De kan visa sig i vilka former som helst och kallas jinner efter andar i arabisk mytologi. De vägrar att kommunicera och tycks bara ha en vilja: att döda och förstöra.

Casimir är befälhavare på ett krigsskepp. Medeya flyr från ett inte helt fläckfritt förflutet. Dreas anklagas orättvist för ett övergrepp. Coral är tolv år gammal och försöker lösa ett problem. De fyra kommer att dras in i kriget mot jinnerna.

Jinn är första delen i en trilogi som avslutar serien Samvetsmakaren.


Baklängesbibeln, 2020

Baklängesbibeln är inte på något sätt satanistisk. Däremot är den ofta satirisk och kanske någon gång hädisk. Några av Bibelns mest kända historier berättas med omvända förtecken, Uppenbarelseboken först och Moseböckerna sist: 

Kan människan skapa Gud? 
Kunde Jesus bli cirkusartist?
Vad låg bakom Kains brott?

”Sen tar sig författaren in i närkamp med olika bibliska gestalter. Med Judasgestalten och en annorlunda tolkning av svek, med Jesus och trohet till enda kärlek Maria Magdalena samt förvecklingar här. Med Jesus som trollerikonstnär, Kain och Abel, där Kain har en annan grund att slå ihjäl Abel eller till sist Abrahams brännoffer av Isak som får ett annat sammanhang och tolkning.” – Gunilla Lindblad i DAST Magazine

”Med sin version av Noaks ark, fyndigt nog betitlad Arkeologi, liksom Kain och Abel eller den nattsvarta sagan om Lot och hans döttrar i En rättskaffens man, aspirerar KG Johansson på en plats bland litteraturhistoriens stora berättare.” – Bloggen stewe.blogg.se


Varning: Framtid (extra allt), 2020

Varning: Framtid är sedan 2020 utgången på LL-förlaget men har kommit i en nyupplaga på TiraTiger förlag: VARNING: FRAMTID (extra allt). Den nya boken är en betydligt fylligare version, som förutom de två ursprungliga novellerna innehåller ytterligare ett antal sf-noveller, ett par deckarhistorier och fantasyberättelser, till och med ett operalibretto. Många av texterna har placerat sig i olika tävlingar men andra är tidigare opublicerade. ”Bortom gränsen” kom att bli första kapitlet i romanen Beatrice, medan librettot Michelle hittills inte har komponerats; ”Bibliotekarien” är Lovecrafts mardrömmar på en stillsam svensk arbetsplats i dag, ”Membranen i mittens horn” är en historia som H.G. Wells glömde att skriva, medan ”Zap” är en genre i sig själv. Alla texter kommenteras kort av författaren.

Ensam i världen, 2020

Lättläst om dataspel, och om hur människor kan hitta varandra på nätet, till exempel i en övergiven spelvärld. – ”Språket är föredömligt rent och klart och bidrar fint till att berättelsen flyter på bra. Identifikationsfaktorn hos den tänkta målgruppen torde vara hög.” Henrik Halvarson, BTJ-häftet

Hotet under havet, 2019

Tredje ”Under”-boken. Jordbävning med tsunami hotar öriket Tuvalu och både GUD och ÖVER-GUD behövs för att lösa problemen. Liksom de tidigare böckerna slösande rikt illustrerad av A.R. Yngve. – ”Hotet under havet är ett påhittigt och fantasifullt äventyr skrivet med relativt lättläst enkelt språk.” – Per Berg, BTJ-häftet

Arkitekterna, 2019

Tredje ”noisy”-boken beskriver hur stjärnresor blir möjliga och exoplaneter koloniseras: Samvetsmakarens värld öppnar sig. – ”Författaren låter läsaren fundera över politik och religion i sin beskrivning av ett framtida samhälle. Detta i en läsvärd bok där han hela tiden håller intresset vid liv.” – Clas Svahn i BTJ. – ”Science fiction på rätt sätt ger oss detta, gör oss i bästa fall lite klokare på vår omvärld och den tid vi har framför oss. Här har ni en sådan roman, som inte tummar på underhållningsvärdet i övrigt heller; gäller såväl spännande karaktärer, intressanta och inlevelsefullt beskrivna miljöer, futuristisk teknik, stjärnresor och intrikata relationsförvecklingar.”– bloggen ”Bokhyllan”

Ett slags frihet, 2019

Andra boken i ”noisy”-trilogin. Klimatkrisens maximum har passerats och på småländska höglandet lever en liten människospillra på 1800-talsnivå – tills de får hjälp, en amerikansk styrka som vill föra in dem i den nya världen. Men alla vill inte det. – ”En bra bok där en tredje del är på väg. KG Johansson är produktiv men håller hög klass på sina framtidsromaner och det är alltid roligt att läsa dem.” – Clas Svahns blogg

Nollpunkten, 2018

En helt annan kopp te: i uppföljaren till Rock and Roll (2012) har en av huvudpersonerna blivit too old to rock and roll. Är han too young to die? En fundering för alla åldrande rockoffer, som författaren. – ”… Johansson har skrivit en både underhållande och gripande roman med hårdkokt humor och högt tempo. Nollpunkten är en imponerande språklig prestation på 2010-talssvenska och en drabbande studie av en ensam, åldrande människa.” – Sven Nyberg i Norrbottenskuriren

Beatrice, 2018

Första boken i ”Noisy”-trilogin, som är en prequel till Samvetsmakaren; en tredje trilogi med arbetsnamnet Jinn skrivs nu. I Beatrice får människan äntligen kontakt med en utomjordisk livsform – eller något liknande. ”Beatrice är en sådan science fiction-roman som håller internationell klass, borde rimligtvis bli översatt och läst förbi landets gränser, precis såsom författarens Googolplex tycks ha blivit.” – bloggen ”Bokhyllan”. (Ja, Googolplex på engelska finns på Amazon)

Under underjorden, 2018

Första uppföljaren till Staden under jorden. Vad finns under underjorden? ”Under underjorden är en bra, fantasieggande och rolig lättläst science fiction-bok.” Anna-Karin Närkling, BTJ-häftet 24, 201
   

Nivå: Panik, 2017

Tredje ”Nivå”-boken: dataspelstestaren Jim går nu på gymnasiet, och hans uppdrag blir mer och mer mystiska. Var finns verkligheten? – ”Texten är vardagsnära med enkelt, okomplicerat språk vilket gör den lättillgänglig för flertalet läsare. ... Nivå: Panik är en berättelse med en stark anknytning till en vardag som barn, ungdomar och vuxna kan känna igen sig i.” Gunilla Essén, BTJ-häftet 3 2018

Tosh, 2017

Människor har enligt forskningen varit våra likar, åtminstone genetiskt och kulturellt, i minst hundra tusen år. Sahara har inte alltid varit öken. Kan det ha funnits okända högkulturer? I den här boken är det så. – ”KG Johanssons nya roman har både historia och fantasy; den är som ett rent äventyr. Denna rekommenderar jag starkt.” ”Jasmina” på Adlibris

Staden under jorden, 2017

En hyllning till både Bulwer-Lyttons VRIL och Birgitta Bohmans svenska klassiker Rapport från underjorden i Terona: två barn går vilse och hamnar i en teknologiskt mycket avancerad underjordisk stad, styrd av en Gigantisk Underjordisk Dator som kallar sig GUD. – ”Den erfarne, prisbelönte författaren KG Johansson och illustratören A.R. Yngve är väl bevandrade inom science fiction-genren. Tillsammans har de skapat en bra, lättläst science fiction-roman för mellanstadiet.” Anna-Karin Närkling, BTJ-häftet 15 2017

De mörka kontinenterna, 2016

Tredje delen i Africka-serien.

Svarthunden, 2016

Erik växer upp under andra världskriget; Astrid ett århundrade tidigare, på samma gård. Västerut från det huset finns en mörk och snårig skog. Erik får veta att han aldrig måste gå till den skogen ... så vad gör han? Och varför ylar hans farfar som en hund?

Nivå 1000, 2016

Datorspelaren Jim, från Nivå 13, är tillbaka! Han har blivit några år äldre och börjat på gymnasiet. Hans spelintresse finns kvar, och tack vare sin skicklighet får han numera betalt för att spela. Nåja, inte för själva spelandet, utan för att kolla om allt är som det ska. En del spel är bara okej, en del är tråkiga, några är rent motbjudande – men ibland får Jim undersöka spel som fångar honom totalt. Ett sådant spel heter Ragnarök och handlar om vikingar och deras gudar. Det spelet är spännande och roligt, men något känns fel. Jim måste ta reda på vad. Och han har inte mycket tid på sig.

Tim och Ayda - hemliga agenter, 2016

”… en underhållande och lättläst kapitelbok för läsare i ålder runt nio år.” – Bibliotekstjänst

Biotika, 2015

Biotikan skulle bli räddningen, men ledde i stället till undergången. Sofie färdas genom en värld där allt levande kan vara dödligt – men ändå brinner hennes kropp av längtan efter det liv som kan vara dödligt.
”Gillar man tomma motorvägar, döda städer, övergivna bensinmackar, samhällen i upplösning, ohyggliga monster, och blod och slem i massor är Biotika en toppenbok.” – Dagensbok.com
”… hopplöst amatörmässig i sättning och format” ”… en orgie i snuskigheter som inte tjänar något syfte annat än att försöka få mig illamående” – bloggen Booksessed
   

Hackaren, 2015

Boktips för 12-åringar: Hackaren av KG Johansson (Hegas förlag). När Elliot ber mig låna allt som finns av KG Johansson på biblioteket då blir jag helt lycklig. Varför tycker du om just dessa böcker, Elliot? ”För att de är roliga, spännande och inspirerande. Och jag känner igen mig i dem.” – www.hillevi.nu

Den enda dåliga människan i världen, 2015

Ett årtionde har gått sedan okända gyllene varelser dök upp, först i Afrika och sedan på andra platser, för att skapa obegripliga pyramider och sedan – försvinna. Ingen vet varifrån varelserna kom eller vart de tog vägen. Ändå har världen blivit bättre, kanske just på grund av mötet med det okända. Krig och våld tycks vara på väg att försvinna in i historieböckerna. De flesta människor lever lugna och lyckliga liv. Men inte riktigt alla.
"Från att i första delen mer ha varit politisk sf är det i denna del snarare (…) relationer som kommer i fokus, och det är ett briljant sätt att använda science fiction." – Tomas Cronholm, SF-Forum.

Fyra kvinnor, fyra flickor

Novellerna i Fyra kvinnor fyra flickor är skrivna under de senaste åren och har kvinnor eller flickor som huvudpersoner – det är postapokalyptiskt, poetiskt och fantastiskt, och författaren nämner framför allt William Blake och J.G. Ballard som inspirationskällor.

”Johanssons mörka framtidsscenarier lever i mer än ett tempus. De talar starkt i ett här och nu.” – Cecilia Nelson, Göteborgs-Posten.

Africka, 2014

Sandra får veta att något underligt händer ute i Västafrikas djungel. Hon tar sig dit med sin fotograf och ser oförklarligt vackra gyllene varelser skapa enorma pyramider ur ingenting. Liknande händelser följer i andra länder och snart väcks frågorna: Vad vill de gyllene? Varför är de här? Ingen vet hur situationen ska hanteras. De gyllene verkar inte bry sig om alla människor som försöker förstå dem, eller kontakta dem, eller helt enkelt vinna något på deras närvaro. När ett desperat beslut fattas är Sandra fast i händelsernas centrum ...

Nivå 13 (fullängd), 2014

Hegas gav ut en lättläst version av Nivå 13 2010. Den här versionen är fyra gånger längre men handlar fortfarande om Jim och hans äventyr med ett virtual reality-spel som inte är som andra.
”Boken imponerar på mig, den har något väsentligt att säga och gör det på ett modernt och originellt sätt.” Jean Bolinder, DAST
”Nivå 13 är en science fiction-berättelse som på ett spännande sätt, utan att moralisera, tar sig an diskussionen om barn och ungas dataspelsberoende.” Gunilla Essén, BTJ-häftet

Samvetsmakaren
(trilogi: Samvetsmakaren, Under den döende stjärnan, Omega), Wela förlag 2013

I den tryckta versionen gavs hela trilogin ut i ett band. E-böckerna säljs separat.

”KG Johansson är en ytterst begåvad författare, som vågar göra rymdresor i psykets allra hemligaste avkrokar.” Jean Bolinder, DAST

”Författaren målar skickligt en framtidsvärld som fångar läsaren och som i de tre sammanbundna böckerna lyckas hålla intresset vid liv rakt igenom de 700 sidorna ... Det här är en riktigt bra science fiction-bok.” Clas Svahn, BTJ-häftet

”På många sätt kommer jag med Johanssons romanbygge att tänka på Asimovs logiskt resonerande science fiction. Och det är ett oerhört gott betyg.” Daniel Lehto, Biblioteket i Fokus

Vinnare av Spektakulärt pris 2013. Motivering: ”KG Johansson visar med Samvetsmakar-trilogin återigen att han är en samtidens främsta svenska författare. Samvetsmakaren målar upp en samtidigt trovärdig och fantasieggande framtid där människorna spridit sig till andra stjärnsystem, men är lika mycket en resa in i människans komplexa inre.”

Smart för en dag, 2013

Lättläst ungdomsbok: ”En rapp berättelse om en nutida företelse – appen. Som dessutom löser alla dina problem, såväl inför prov som med kärleken. Oemotståndligt eller hur? Läs om Linus som vill ösa alla problem på enklast möjligaste sätt. Gärna samtidigt också. Berättad med glimten i ögat av författaren KG Johansson, tidigare utgiven på Hegas med Nivå 13 och Adam och koderna.”

”Det här är en berättelse som de flesta kan känna igen sig i, samtidigt som den är lätt att läsa och ta till sig. Handlingen utspelar sig i en vardagsmiljö med personer som är enkla att identifiera sig med. Layouten är luftig och anpassad för att ge ett bra stöd till de som behöver hjälp med sin lästräning. Smart för en dag är en bra och aktuell bok för både killar och tjejer.”
Anna-Karin Närkling, BTJ-häfte 2 2014

   

Insekternas värld (E-bok), Molnfritt förlag 2012
De gröna demonerna (E-bok), Molnfritt förlag 2012
Bortom Alpha Centauri (E-bok), Molnfritt förlag 2013

JORDEN I FARA är en serie lättlästa böcker om äventyr och kamp för att rädda miljön.

Vår jord har problem. Gifter läcker ut i miljön. Klimatet blir varmare och isarna vid polerna kanske kommer att smälta bort helt. Om de gör det så stiger vattnet i haven, städer dränks och det blir ännu trängre för de som överlever. Något måste göras. Men vad? I den här bokserien har man byggt rymdskepp som gör det möjligt att åka till andra världar, i hopp om att hitta någon lösning där.

Den första boken i serien handlar om en främmande värld där allt är många gånger större än på jorden, även farliga insekter. I den andra boken besöker vi en planet som liknar jorden under dinosauriernas tid. Den tredje boken berättar om en värld där ingenting är som det verkar vara.


Det vita stoet (med Jennifer Johansson), Pupill förlag 2012

Vad är det med det vita stoet Kali?

Anneli har ridit på sin stora hingst Lupus i flera år. Men när kathiawaristoet Kali kommer till stallet händer det något. Anneli får ett slags underlig kontakt med stoet och kan inte slita sig. När hon rider Kali tycks någon märklig kraft dra dem långt ut i skogen, till källan där en adelsman blev mördad för flera hundra år sedan. Anneli förstår att hon måste lösa gåtan med mordet. Och det är bråttom. Annars kommer något ohyggligt att hända …


Rock and Roll

(Reverb, 2012, www.reverb.se)
"Våren passerade med några strögig, Skellefteå, Umeå, och på valborgsmässoafton hamnade de i Storuman, ännu längre bort än Arvidsjaur, som Ante sa. Det var förstås han som hade fixat spelningen, bara ringt upp och lyckats prata till sig den. Det kändes skumt, ingen kände någon och det var ett stort ställe med flera rum och rummet där de skulle spela längst in och en halvtrappa ned; de såg inte till något folk att tala om och insåg att allt var kört. Därför, sa Ante, ger vi dom en käftsmäll och börjar med Song II, vad fan har vi att förlora? Normalt smög de igång med I Can’t Quit You Babe eller nån annan långsam tolva, vande publiken vid att det kom ljud, men i kväll var allting kört. Alltså chockade de igång med Song II och hundratals människor kom plötsligt från ingenstans, ut ur väggarna verkade det som, sa Tomas senare, och det mest förvirrande av alltihop var att draget fortsatte hela kvällen; när de spelade Smoke On The Water för andra gången, i total prostitution, hade Ante fyra tjejer runt omkring sig och Tomas och Peo två var;fram till solot, när Peo försvann ut i hyperrymden, första och antagligen
sista gången han skulle göra det i just den låten, och alla tjejerna med ens hängde kring honom. Han märkte det tyvärr inte, var upptagen av att såga upp publikens kollektiva skallben och gå in med en laser för att bränna av corpus callosum, skilja hjärnhalvorna åt och rensa bort allt som hade med språk att göra, gå tillbaka till tillståndet innan medvetandet uppstod, tiden när gudarna hade lämnat meddelanden från hjärnans ena sida till den andra, göra meddelandena icke-verbala genom att förvandla dem till bilder, dofter, intryck som gick rakt ned i förlängda märgen, ned på cellnivå, skrapa ihop något som inte fanns tills det blev något som existerade, envist nöta på tills det enda som återstod var tidigare okända Blackmore-fraser på alldeles för hög volym, han och alla andra skulle ha öronsus i morgon men det struntade han fullständigt i. Tills det slog honom, alldeles mot slutet av solovändan, att det kanske var det som menades med rock’n’roll och han blev analytisk igen; men då hade han redan missat den enda tjejen som inte klängde på honom, hon som hade fascinerat alla andra i bandet genom att stå bredvid Sabbe under hela låten med en otänd cigarett i munnen, vem fan brydde sig om rökförbud, och tjata om att hon ville låna eld.
Av trummisen. Mitt i låten."

De drömmande städerna

(Recito förlag, 2012)
De drömmande städerna är både en novellsamling och en roman, samtidigt saga och thriller; oanständig och moralistisk handlar den om pånyttfödelse och undergång. Någonstans längst inne, under alla bländverk och förvillelser, finns du.
”Tre enorma fragment kommer att slå ned. Det största är sexhundra kilometer långt. Katastrofen blir slutgiltig – efter jordbävningar, kilometerhöga tsunamis och supervulkaner kommer atmosfären att vara så full av stoft att planeten fryser till is. En enorm snöboll i många tusen år. Det är slutet för mänskligheten och för i stort sett allt liv på jorden.”
Gene öppnade ögonen och såg på henne. ”Jag tror dig”, sade han tyst.

Hon lät sina läppar leka med hans örsnibb och han kände snart att han skulle bli hård igen, och att det trots allt skulle bli bättre den här gången, bara han och Menelle ensam, med roddaren som en fantasi mellan sig. Bara de två.
Hon andades mjukt i hans öra och viskade nästan ohörbart: ”Jag vill. Jag vill något. Jag vill göra det med en drakman.”
Han låg alldeles orörlig i flera sekunder.


Adam och koderna

(Hegas 2011)
Adam vill absolut inte till Kiruna. Men pappa har fått ett viktigt uppdrag och Adam måste följa med. Tur att Adam får kontakt med Jimmy via chatten, det räddar sommaren. Men en dag händer något märkligt. Jimmy behöver hjälp och Adam beger sig dit. Men plötsligt vänder det och Adam råkar väldigt illa ut ...
En lättläst, bra och spännande bok som säkert kan locka många läsare bland unga i 12-14-årsåldern. Särskilt bra för dem som är läsovana och/eller har lässvårigheter. – bloggen "Barnboksprat"

Lisa och de Andra

(ungdomsbok, Wela förlag, 2011)
En fantasyroman - eller kanske inte? Lisas familj bosätter sig i en enslig by för att hennes utbrända pappa ska få lugn och ro att återhämta sig. Men en besvärande vätte dyker upp och skog och mark i närheten beter sig inte som de borde. Lisa måste glömma sina egna problem och möta en fruktansvärd fiende i ett obegripligt landskap vid sidan av verkligheten.
"Det är personporträtten av Lisa och hennes familj som lyser starkast i boken, men över lag så har författaren lyckats göra miljön mycket levande och skapa en kuslig stämning genom hela boken. Detta kontrasterar väl med nutidens realism och tidsmarkörer som iPhone och utbrändhet." – Anna Wilner i BTJ-häftet

Chimärerna

(Oddbooks, 2011)
Sommaren 1962. Marilyn Monroe dör och misstankar mot bröderna Kennedy växer sig allt starkare. På hösten upptäcker amerikanska spionplan sovjetiska kärnvapenmissiler på Kuba. Presidenten är hårt ansatt och krisen slutar inte som han hade tänkt sig. I en liten by i Norrbotten försöker människorna förstå vad som har hänt, och vad som kommer att hända.

Våren 1982. Efter ett attentat sitter Olof Palme i rullstol. Samhället har slagit tillbaka hårt mot terrorismen och Sverige håller gradvis på att förvandlas till en polisstat. Ungdomar försöker dämpa oron med sprit och droger men allting blir långsamt värre. En flicka med rötter i den norrbottniska byn drabbas hårdast.

Nutid. Gymnasieläraren Martin blir pappa och går ut och firar. Han träffar en ung flicka som han snart hamnar i ett förhållande med. Flickan har udda intressen och Martin dras in i en häxkittel av sex och satanism. Han inser att han är på väg mot en katastrof men klarar inte att avsluta förhållandet. Martin försöker förtvivlat förstå om flickan menar allvar med sina teorier, eller om alla hennes berättelser bara är fantasier...
Är man ute efter mer än bara underhållning så är det här en roman att rekommendera varmt, då den stundtals når fantastiska höjder, som visar på att KG Johansson är en författare man verkligen bör hålla ögonen på. – David Larsson i Kulturdelen

Feedback

(Wela förlag, 2011)

Sverige i en nära framtid. Bandet Feedback har gjort en snabb karriär och närmar sig toppen. Men bara några dagar före en viktig spelning väljer den karismatiske sångaren Pete att försvinna spårlöst. Hans manager och före detta flickvän Tina är den enda som får veta något. Tina får veta att Pete ska gå under jorden men inte varför – och någon timme senare kan inte ens AI:n på nätet hitta honom.
Samtidigt stegras bråken mellan svennar och nysvenskar mot en kokpunkt.
Alltsammans kompliceras ytterligare när sextonåriga Malin förälskar sig i kuron Samir. Tina, Malin och de andra hamnar mitt i en spiral av våld och kaos.

I filmen Midnatt i Paris låter Woody Allen en av karaktärerna (Gertrude Stein) säga följande replik:
“Now, about your book, it’s very unusual, indeed. I mean, in a way, it’s almost like science fiction. We all fear death, and question our place in the universe. The artist’s job is not to succumb to despair, but to find an antidote for the emptiness of existence.” När jag hörde repliken så kände jag genast återkoppling till KGs roman där scifi och rock’n’roll har funnit varandra i en mycket lyckad kombination.
– André Loutchko i DAST Magazine


Strapatser i sadeln

(med Jennifer Johansson; Pupill förlag, 2011)
Maria, Matilda och Anneli ser fram emot ett roligt sommarlov: de ska hjälpa till med en dokusåpa i hästmiljö som ska spelas in på Lennys stall! När inspelningarna börjar visar det sig snart att alla deltagare inte är särskilt duktiga ryttare, och flickorna får reda upp flera lustiga situationer. Men vem kommer att vinna – den blonda Alicia, som kanske inte verkar vara så klyftig, eller den alltid leende Joel?

Drömhästen

(med Jennifer Johansson; Pupill förlag, 2011)
Det är sommarlovets sista dagar. Maria och hennes bästa kompisar Matilda och Anneli ska börja nian. De tillbringar all ledig tid i Lennys stall. Maria är en drömmare. Hon drömmer sanndrömmar, både om den vita arabhingsten Faro och om Lovisa, som levde för länge sedan …

En berättelse för unga likaväl som äldre läsare om att våga följa sina drömmar, om att vara på väg att bli vuxen, om vänskap och identitet, om att ta sig själv på allvar, och sist men inte minst: en berättelse om kärlek.


Googolplex

(Wela förlag, 2010)
Dag efter dag vandrade hans skugga runt honom på den vidsträckta emaljplanen. Han stod där i kayotsargaställningen, ensam i solskenet.

Allt var inte tydligt avgränsat och definierat längre.

Han anade multiversum. Miljoner andra Jack stod i samma yogaställning. Skuggorna som kröp runt dem blandades ihop och bildade diffraktionsmönster, band av ljus och skugga, oläsliga meddelanden från andra världar.

”Googolplex är science fiction i världsklass. Dom detaljer man skulle kunna anmärka på är små och hindrar inte boken från att vara bland det bästa som skrivits i Sverige, science fiction eller inte. Det är en komplex berättelse med många beståndsdelar (som alla hör ihop), men samtidigt enkel och intim då KG Johansson struntar i nonsens och chimärer och helt inriktar sej på kärnan i människans, eller Jacks, existens.
Om det finns någon rättvisa tar KG Johansson hem vartenda litteraturpris som finns i Sverige. Det enda jag beklagar är att jag genom denna text inte kan göra boken rättvisa. Men det finns det ett enkelt bot för: läs den.”
– Peter Öberg på bloggen Spektakulärt

Varning: Framtid

(LL-förlaget, www.lattlast.se, 2010)
Jag arbetar på Grand Hotell. På avdelningen där de Lysande bor. De Lysande blir aldrig gamla. De Lysande är alltid lyckliga, de dör aldrig. Alla viker undan när de Lysande passerar.

I berättelsen De Lysande förflyttas vi till 2070-talet, mitt i vardagslivet bland människor i Stockholms centrum.

Det här är CoBra – Computer/Brain. Den ger tillgång till film eller musik eller vad du vill. Ett gränssnitt mellan datorn och hjärnan.

I Cobra får vi följa Peter som sitter dömd för mord. Peter säger sig vara oskyldig. Men så erbjuds han hjälpa till med att förhandla om en ny fantastisk uppfinning. En uppfinning som kan skaka om verkligheten i grunden.

”Boken består av två spännande berättelser, eller snarare blir det som att läsa två noveller. Jag tyckte mycket om dem! De fascinerar mig och ger mig en hel del att tänka på! Det är Centrum för Lättläst som gett ut denna bok och jag tycker det är så bra att det satsas på lättlästa böcker!” – -Bloggen Boktokig


Nivå 13

(Hegas, 2010; lättläst för 10-12-åringar, www.hegas.se)
OdyZeus garanterar maximal upplevelse!
Det har kommit en ny version av Jims spel Odysseus, det är coolare och tuffare och mycket svårare. Åtminstone är det så spelbolaget säger. Man måste vara smart för att kunna räkna ut lösningarna.

"Ett superaktuellt tema med hög identifikationsfaktor, men som fortfarande inte uppmärksammats tillräckligt i litteraturutgivningen, därför är Johanssons böcker extra viktiga." – Kajsa Ragnestam i BTJ-häftet

Frukost i skymningen

(Wela förlag, 2009)

Sensommaren 2068 är glödhet och de eviga reklamspottarna på nätet driver Frank Dribble till vanvett. Hundra mil längre norrut brinner Selena Rashids hus av superplastit plötsligt upp. Hon förstår ingenting men letar desperat efter utväg ur sina problem. I värsta fall måste hon lämna nätet och bli zombie.
”Det är riktigt spännande med bra science fiction som är skriven på svenska samt utspelar sig i Sverige. Det blir en blandning av samhällssatir och spänning som berör en mycket starkare än amerikanska förlagor. Läs den nu eller pröva läsa KG Johanssons nästa bok, han har säkert hunnit skriva en ny vid det laget.” – André Loutchko i Dast Magazine

Spelet

(Hegas, 2008; lättläst för 10-12-åringar, www.hegas.se)
John spelar dataspel. Han kan sitta i timmar, dagar och nätter framför datorn. En natt blir han uppringd av en okänd man. Under stor dramatik får John ett nytt spel. Och det spelet börjar förändra honom. Han känner inte längre igen sig själv.

”… en spännande bok av hög kvalité som bör fascinera många typer av läsare…”

”En bok som ger en spännande läsupplevelse, men som också utgör ett fantastiskt underlag för samtal runt ämnet fördomar och rasism.” (Bibliotekstjänst)


Glastornen

(Wela förlag, 2005)
Den unge Varg lämnar sin värld av is för att vandra till platser där den obarmhärtiga solen är mer dödlig än kölden – men inte lika dödlig som människorna.

”… på ett sätt mycket stämningsfull, och på ett annat så spännande att man sträckläser den.” (Robert Andersson, Mitrania 3/2005)

Glastornen 2: Det sista kriget

(Wela förlag, 2007)
Kung Alasander drabbas av religiöst vanvett och kräver att folket följer honom in i glömskan. Den föräldralösa Asha är en av de få som vågar stå emot kungen.

”… ett kompetent och stämningsfyllt verk som håller mycket hög klass, både språkligt och berättarmässigt.” (Daniel Lehto, Biblioteket i fokus)

Glastornen 3: Kråkmästaren

(Wela förlag, 2008)
Världen är döende. Långt ute i öknen står de mystiska tornen av glas tysta och oåtkomliga. Asha, Varg och Hannes vet att deras enda hopp är att ta sig dit. Men först måste de möta den skrämmande Kråkmästaren.

”Johansson knyter ihop sin trilogi på ett formidabelt sätt… Många lampor kommer att lysa i natten, för sträckläsning är oundvikligt, både för barn och vuxna.” (Bibliotekstjänst)


Serien om de tre hästtjejerna Matilda, Maria och Anneli skrevs av Jennifer Johansson och KG Johansson 1999– ca 2008 och publicerades först av Stabenfeldt i flera länder – Sverige, Norge, Finland, Tyskland; i Sverige hette det ”Hästbokklubben Pollux”. Efter de fem första böckerna (nedan) kom några till på mindre och inte lika säkra förlag: Drömhästen, Strapatser i sadeln, Det vita stoet, enbart som e-böcker. De fem första har kommit i nyutgåvor vars korrektur kunde ha gjorts noggrannare.

Jakten på Trocadero (2000)

Matilda, Maria och Anneli har alltid varit bästa kompisar och de är lika hästtokiga alla tre. Det där med killar har de inte brytt sig om, men en dag strax före sommarlovet släpper Anneli bomben: hon har blivit ihop med en kille och inte vem som helst, utan den läbbiga Andreas som kör moped utan hjälm, röker, skrämmer små barn och umgås med skumma typer. Plötsligt är Anneli aldrig i stallet längre och Matilda och Maria är både oroliga och saknar henne. De får dock annat att tänka på: det ska bli filminspelning i stallet med den kända filmstjärnan Vendela. Tjejerna kan inte tänka sig ett mer spännande och roligt sommarlov, tills en morgon när de kommer till stallet och Matildas favorithäst shettisen Trocadero är spårlöst försvunnen…

Spökstallets gåta (2001)

När de nya hästarna Stella, Lupus och Greystoke lastas ur, får tjejerna Maria, Matilda och Anneli genast en konstig känsla. På loftet där de brukar träffas och berätta spökhistorier, hittar Maria sedan en bunt med hundra år gamla, gulnade brev. Breven handlar om hästarna Stjärna, Ulven och Gråfaxe, vilkas namn påminner kusligt mycket om…
Breven avslöjar också skurken Wallin och plötsligt står det klart för tjejerna hur de ska kunna rädda Marias pappas affär från att jämnas med marken. En hundraårig bedrägerihärva nystas upp…

Anneli tar en chans (2002)

Lenny och tjejerna är tillbaka!
Lenny, som egentligen heter Lennart, men som efter en tid i USA går omkring i full cowboymundering och har lagt sig till med en lustig amerikansk accent. Och tjejerna: Anneli, Matilda och Maria, som alltid håller till i Lennys stall hos sina hästar Schizan, Trocadero och Loka.
”Ibland tror jag att du har en liten demon på axeln, som viskar till dig att göra tokiga saker…” säger Annelis mamma ofta. Och det är kanske inte så konstigt. För att nämna bara ett exempel: Annelis föräldrar har problem och behöver komma bort ett tag, och så snart de har åkt tar Anneli chansen. Hon tar ut sina körkortspengar och smiter iväg till ett efterlängtat ridläger på Vargfjället…

Titel: Das Straßenfest
Autor: Jennifer Johansson

Am nächsten Tag fühlte ich mich beim Training irgendwie sonderbar. Wir begannen noch einmal damit, dass wir die Musik anfangs so leise stellten, dass sie kaum hörbar war. Trocadero stand vor mir – ich hatte sie wieder am Pfosten angebunden – und schaute mich mit ihren großen Augen an, während ich die CD wieder und wieder spielen ließ. Nach einer Weile kam ich darauf, dass ich auf Trocaderos Rücken sitzend den CD-Player mit dem Fuß bedienen konnte.

Dadurch wurde die Sache wesentlich einfacher für mich. Dennoch machte ich mir Sorgen wegen Trocadero. Ich klopfte ihr zwischendurch immer wieder den Hals und flüsterte ihr beruhigende Worte ins Ohr. Ich fühlte mich genauso verwirrt wie mein armes Pony. Ich wollte so gerne mit Daniel ins Kino gehen. Aber sollte ich es wirklich wagen? Sollte ich Anneli mitnehmen oder vielleicht beide, Anneli und Maria? Wieder spürte ich diesen inneren Widerstand, mit Maria über die Sache zu sprechen.
Wir trainierten eine gute Stunde. Die meiste Zeit klappte es, aber sobald ich mich auf Trocadero ganz sicher zu fühlen begann, zuckte sie zusammen oder bewegte sich komisch, sodass ich ihr wieder lange den Hals klopfen und warten musste, bis ich das Gefühl hatte, dass sie sich wieder beruhigt hatte.
Anneli musste mir angesehen haben, dass ich mir Gedanken machte.
„Das wird schon gut gehen“, tröstete sie mich. „Heute ist doch erst Montag. Wir haben noch die ganze Woche vor uns. Mach dich nicht verrückt!“
Es gab eigentlich keinen Grund zu glauben, dass Anneli Recht haben würde. Aber es tat mir trotzdem gut, von ihr beruhigt zu werden.
Während des Trainings kamen wir auf eine ganze Reihe von Ideen. Alle Ponys außer Pepsi schafften es, kleine Schritte nach vorne, nach hinten und zur Seite zu machen. Nur Pepsi wurde immer nervöser und störrischer. Anna schien sich dennoch nicht aus der Ruhe bringen zu lassen. „Ich werde am Nachmittag noch ein wenig trainieren“, nahm sie sich vor.
Maria half gleich bei einem kleinen Extratraining für Pepsi mit, während wir noch etwas hier blieben. Anna saß auf Pepsis Rücken und Maria führte das Pony an den Zügeln vor und zurück. Anneli und ich lagen unten an der Bühne im Gras und schauten zu. Anneli kaute an einem Grashalm. Ich wartete den richtigen Zeitpunkt ab, um mit ihr zu sprechen.
„Du“, begann ich. „Ich habe Daniel gestern getroffen.“
„Ach nein!“, sagte Anneli in einem Tonfall, der sowohl belustigt als auch etwas spöttisch klang. Ich überhörte ihn einfach.
„Er will heute Abend ins Kino gehen. In diese Neuverfilmung.“
„Meinst du diesen Monsterfilm? Und du willst mitgehen?“
Ich zögerte einen kurzen Moment. Dann gestand ich: „Ja. Ich glaub schon, dass ich das will. Aber ...“
„Aber?“
„Aber ich will nicht allein gehen.“
Anneli setzte sich auf und spuckte den Grashalm aus. „Heute Abend?“
Da erinnerte ich mich wieder.
Wir wollten doch Maria und ihren Eltern helfen, die Schaufenster neu zu dekorieren.
„Kinderland!“, sagte ich. „Oh, verdammt!“
Ich sah zu Maria auf die Bühne hinauf. Sie würde es sicher nicht besonders gut finden, wenn ich stattdessen ins Kino ging.

Jag vill ha Stella

Under alla år som flickorna hade ridit på stallet hade de skaffat sig var sin favoritponny. Maria hade ridit Loka, en welshponny; Matildas favorit hade varit shettisen Trocadero; och Anneli hade varit mest förtjust i en welshponny som hette Schizan. Till slut hade det gått så långt att alla som red på stallet hade vetat att de tre ponnyerna mer eller mindre tillhörde Maria, Matilda och Anneli. För något år sedan hade den saken blivit officiell - flickorna hade hamnat i en riktig detektivhistoria, där några skurkar försökte stjäla en häst som hade en viktig roll vid en film-inspelning. När allt hade rett upp sig var filmbolaget så tacksamma att de köpte loss de tre ponnyerna åt flickorna. Ponnyerna fick stå kvar på stallet, och Lenny fick varje månad en summa för foder och annat från filmbolaget. Det var ett underbart arrangemang.
Men nu började flickorna bli för stora för ponnyerna. Om man var riktigt ärlig hade de varit det rätt länge, men de hade dragit ut på saken så länge de kunde. Under slutet av sommaren hade flickorna till sist insett att det här inte gick längre - Annelis långa ben släpade nästan i marken när hon red på Schizan, och även Matilda och Maria, som var kortare, kände sig alldeles för stora och tunga.
Och det fanns tre hästar i stallet. Tre nya hästar, som Lenny hade köpt förra sommaren.
Anneli förde ordet. Lenny nickade medan hon snabbt och effektivt gick igenom förhistorien. Maria beundrade henne. Just nu kändes det som om hon själv inte skulle kunna sätta ihop mer än fyra ord till en begriplig mening. De första tre orden var ”Jag vill ha”, och det sista var namnet på ett svart arabsto.
Stella.
- Så vi känner de hästarna bäst, sa Anneli.
Lenny nickade. Maria försökte andas lugnt medan hon spänt iakttog honom. Både Matilda och Anneli hade gång på gång försäkrat att han skulle låta dem få som de ville. Men Maria kunde inte vara säker.
- Låt mig checka att jag har förstått er rätt, sa Lenny. Ni vill så att säga byta hästar. Trocadero, Schizan och Loka får bli allmän egendom igen, så får ni ta över Greystoke, Lupus och Stella?
Flickorna nickade.
Lenny såg lite tveksam ut. Marias mod sjönk.
Lenny harklade sig.
- Jaaa …, sa han dröjande. Jag har ju sett att ni är för stora för ponnyerna. Men ni måste förstå att …
Marias knän darrade.
- Att? utbrast hon. Att vad?
Lenny såg upp på henne. Han verkade beklämd.
- Att de här stora hästarna är värda mer än dubbelt så mycket som ponnyerna. Jag tror inte att jag kan göra ett sådant utbyte …
Marias underläpp darrade. Lenny mötte hennes blick. Maria försökte kämpa emot gråten. Matilda och Anneli såg också helt lamslagna ut.