Musik

Libretton

Tidningsartikel 2001: Engagerande triangeldrama på Musikhögskolan

Ett triangeldrama håller på att ta form på Musikhögskolan i Piteå. Det uppstår i tredubbel upplaga och kan upplevas ur tre olika perspektiv.
Så kan man kortfattat beskriva ”Triangel” – ett musikdramatiskt verk, som ska engagera publiken i dagarna tre.

– Det kommer att bli en helt unik upplevelse, säger Mikael Långs som är producent för Triangel.

Det handlar alltså om en berättelse i tre varianter; en opera, en körföreställning och en musikal, som framförs samtidigt i tre olika konsertlokaler under tre spelkvällar.
Scenariot för dramat är tämligen vanligt - folk blir kära. Men bilden kompliceras av att det är vänner, Madeleine, Patrik och Johanna, som trasslar in sina känslor i varandra. Dramaturgin är sålunda klassisk - ett triangeldrama. Men handlingen skildras från tre olika synvinklar och utvecklar sig under de tre akterna åt olika håll i de tre olika versionerna. Dramat får större djup genom att det belyses från tre människors respektive situation. De inblandade har också huvudrollen i var sin föreställning.
Klurigt så det förslår. Men någonstans har ni väl hämtat inspiration ifrån?

ML: – Det har ju gjorts en del sådana här försök på film och TV, till exempel filmen ”Sliding Doors”, som visar två tänkbara utvecklingsvägar i en människas liv. En annan inspirationskälla är den typ av interaktivitet som t ex Internet ger; att man själv väljer var man går in i en text eller ett verk och hur man vill att texten eller verket ska utvecklas, berättar han.

Triangel ska engagera besökarna under de tre dagar dramat pågår. Under de tre dagarna ska Musikhögskolan fungera som en social träffpunkt, med bland annat servering och underhållning i pauserna. Dessutom kommer TV-monitorer finnas uppsatta som visar korta inslag med anknytning till de tre föreställningarna, något som ger publiken en valmöjlighet att själv utforma den föreställning man ser.

ML: – Det är alltså möjligt att se en av föreställningarna rakt igenom eller byta konsertlokal inför varje akt.

Flera kringaktiviteter planeras kring Triangel. Det blir bland annat en minifestival på någon av skolans innergårdar samt seminarier och konferenser.

ML: – Skolan kommer att stå öppen för allmänheten, med flera livescener och barer som anknyter till personerna i föreställningen. Det kommer att bli en riktig folkfest.

Triangel är ett projekt som engagerar hela Musikhögskolan på tvären. Samtliga utbildningsvarianter samarbetar kring projektet, såväl musikstudenter som media- och ljudstudenter.

ML: – Det är oerhört nyttigt för våra studenter att få samarbeta tvärs över utbildningsprogrammen och arbeta med en riktig produktion. På det här sättet får studenterna arbeta på riktigt.

Olika musikkonstellationer uppstår på de olika scenerna. I aulan framförs musiken till operan av en symfoniorkester, kör och solister. I orgelsalen håller kördramat till med kör, orgel och solister. Och i skolans TV-studio huserar rockband, backupsångare och solister som tillsammans skapar musikalversionen. Text och musik har skrivits av Hans Hjortek och KG Johansson, lärare vid skolan. Regissören Arne Berggren med förflutet på Norrlandsoperan i Umeå har lånats in, liksom scenografen Ulla Karlsson från Profilteatern i samma stad. Projektet finansieras av Musikhögskolan, men är tänkt att bli självbärande.
I höstas startade projektet med rollbesättning och en CD-inspelning, som ger ett smakprov på vad som kommer i maj. I mars påbörjas repetitionerna och den 10 maj är det premiär för triangelns första vinkel.


"Nånting har hänt" (Scen 6, musical) - Klicka här för att lyssna! 
"Det var ingenting alls" (Scen 7, körversion) - Klicka här för att lyssna! 
"Så fånig jag är!" (Scen 7, opera) - Klicka här för att lyssna!